09 febr. Les diferències del cafè Robusta i cafè Aràbica
És possible que quan vagi a un bar o compri cafè en un supermercat no es fixi en quina varietat de cafè està comprant exactament. La realitat és que moltes són les diferències entre les dues grans varietats de cafè que hi ha: el cafè Robusta (Coffea Canéphora) i el cafè Aràbiga (Coffea Arábica).
Quan escoltem que un cafè és “100 % aràbica”, sembla que ens parlen d’un cafè excel·lent sense saber les seves qualitats ni si hi ha altres alternatives com és el cafè Robusta o altres menys conegudes com la libèrica o l’excelsa.
Però, realment, quines són les diferències entre tots dos?
Possiblement, el cafè Aràbiga és més conegut per la seva antiguitat, ja que la seva planta va ser descoberta al segle VII ia més juga amb avantatge en oferir més 800 aromes diferents cadascun amb els seus matisos. Amb un gra de cafè Robusta s’aconsegueix un cafè fosc i fort. Però fem una ullada a altres aspectes.
- Des d’un punt de vista de maduració i producció del fruit
En aquest punt, hi ha diverses diferències substancials: Al cafè Aràbiga se’l coneix com a cafè de les terres altes, ja que es cultiva principalment entre els 600 i 2300 m d’alçada, mentre que el cafè Robusta creix extraordinàriament entre 300 i 600 metres sobre el nivell del mar. No obstant això, el fet de créixer en zones tan altes, encara que permet una maduració lenta del fruit, fa que molt poques zones siguin propícies per això, per això la seva escassetat i, per tant, el seu elevat preu.
Mentre que la planta de cafè robusta, produeix grans quantitats a cada collita. A més, en estar en una zona tan alta, tampoc afavoreix la maduració que requereix àrees més aviat temperades on no faci el meu molt fred ni molta calor.
A la maduració també influeix la humitat de la zona, la qual ha de ser alta, per la qual cosa no són gaires les zones on es reuneixin tantes condicions. Per la seva banda, com el nom indica al cafè Robusta, no li afecten els canvis climàtics, ni el sol…
A l’hora de recol·lectar els fruits, és important recordar que es fa manualment, per la qual cosa els costos de la mà d’obra són decisius. Els grans de cafè Robusta són més fàcils de recollir gràcies a una orografia més accessible
La llum solar, un altre factor a tenir molt en compte, ja que els grans de cafè maduren lluny de la incidència directa del sol al que cal afegir la intensitat dels raigs, com més altura més intensitat.
- Des del punt de vista del torrat
A l’hora de torrar-lo també és fonamental, ja que moltes vegades l’Aràbiga ofereix una torrada ràpida a causa de la gran demanda i això fa que el seu aroma no sigui l’extraordinari que a priori podria i hauria de ser.
Un cafè Aràbica ben torrat, ofereix infinitat d’aromes i matisos florals, fruiters, dolços… mentre que el Robusta ha d’estar molt ben torrat per gaudir de les aromes a terra, fusta, xocolata amarga i en general sabors no tan agradables si no estan correctament torrats.
- Des del punt de vista de qualitat i cost
És clar que un bon cafè no és res més que el resultat dels ingredients, el torrat, la manera de preparació i la cura emprada. Si bé és cert que el cafè Aràbiga és molt més versàtil, agradable i atractiu gràcies a les diferents zones de cultiu i les seves característiques.
Avui dia, cada vegada més torradors opten per un percentatge al torrat de cafè Robusta, ja que amb una bona matèria primera i un torrat a consciència, es puc aconseguir un cafè fosc, fort, dens i amb gust de xocolata pròpia de la planta robusta.
No obstant això, encara que el preu de cultiu per gra és força menor i, per tant, el seu benefici major, les zones de cultiu que compten amb unes característiques privilegiades per fer-ho, la seva primera opció és el cafè Aràbiga doncs així tenen els seus beneficis garantits i després amb el Robusta el que fan és optimitzar-los.
- Des del punt de vista nutricional
A cada gra de cafè robusta hi ha gairebé el doble de cafeïna que en un gra de cafè Aràbiga. Amb un gra de cafè Robusta s’aconsegueix un cafè fosc i fort, la qual cosa ajuda molt el professional, ja que, a l’hora de fer fora la crema de llet a l’exprés, el fet que no tingui oli li permet una durada més gran.
I per aquest motiu molts productors incorporen al torrat grans de robusta, arribant a tenir un percentatge, entre en 30% i 40%. I a poc a poc estan obrint-se mercat i fins i tot podem trobar cada cop amb més freqüència cafès 100% robusta.
No obstant això, el cafè Robusta presenta a cada gra gairebé el doble d’àcid clor gènic que en un gra de cafè Aràbiga. Es diu que tot i haver estudis que aquest àcid ajuda a disminuir la pressió arterial, també és el causant de dolors d’estómac i l’única solució per evitar-los seria torrant-los a baixa temperatura i molt lentament, cosa que no és compatible amb la producció en massa que pretenen.
Ara que coneixes les diferències, quin cafè et convenç més?
Les màquines vending que disposa Cafegrà poden adaptar-se als vostres gustos i necessitats, sigui el que sigui el que preferiu.
Sorry, the comment form is closed at this time.